Week nummertje 2 (China)
Joehoe allemaal!
Afgelopen week heb ik de hele week gewerkt op de panda basis. Ik werk samen met een Nederlands meisje bij een verblijf van de panda's. Het is een soort dierentuin voor toeristen. Er zijn 3 verblijven. Eenverblijfheeft panda's die net geboren zijn tot ongeveer een half jaar oud. Dat zijn natuurlijk de schattigste. Dat heet de kindergarten(soort creche). Een ander verblijf heeft panda's die vanuit de kindergarten te oud worden. Deze panda's zijn ook gewoon in dit park opgegroeid. En als laatste is er nog een met panda's die van overal komen. Die zijn getransporteerd naar dit centrum en die leven nu hier. Voor die laatste werk ik. Het verblijf waar ik werk bestaat uit 5 verschillende panda's en ze hebben allemaal zo hun eigen ding. Er zit er bijvoorbeeld eentje bij die graag in de modder rolt. Nou je raadt het al, dat hok heeft ook het meeste tijd nodig met schoonmaken. Die maakt er echt een bende van.
Dan is er ook nog een panda waarvan ze denken dat ze zwanger is. Ze weten dat pas zeker na een paar maanden, omdat ze dan anders gaan doen. Ze eten niet meer en bewegen niet zoals ze dat normaal gesproken doen.
Wel heb ik heel erg geluk dat ik in dit verblijf de panda's mag verzorgen, omdat wij ze ook echt mogen voeren. We mogen dichtbij komen en ze aanraken. In andere verblijven zijn de keepers iets strenger en daar gooien ze het eten bijvoorbeeld gewoon de hokken in.
Je kunt wel heel goed zien dat de panda's hier een goed leventje hebben. De keepers proberen alles zo natuurlijk mogelijk te houden, hoe de panda's het ook in de natuur zouden moeten ervaren. Ze hebben een groot buitenverblijf, dus te weinig ruimte is er niet.
Sommige dagen zijn er wat andere vrijwilligers die ons helpen, maar die zijn er meestel alleen voor een dagje. Dan zijn ze op rondreis.
Vandaag is het heel erg warm hier. De zon schijnten daardoor is het bijvoorbeeld ook heel erg druk in het park. Wel leuk daaraan is, is dat ik dan met mijn vrijwilligerspasje overal door mag lopen. Ook bij de plekken waar staat: 'Staff Only!' haha.
Afgelopen weekend zijn we even ontsnapt aan het werken met de panda's en zijn we met een groepje teruggereisd naar Chengdu. Weer iets heel anders natuurlijk, omdat het zo'n grote stad is moesten we wel weer even wennen. We zijn zaterdags naar een leuke avond markt geweest, met heel veel souveniers en typische Chinese dingen. Dat was erg gezellig.
Verder hebben we een beetje uitgerust en lekker geslapen op wat minder harde bedden..
Op zondag zijn we weer terug gereisd en dat was natuurlijk weer een avontuur. Het meisje dat ons in de panda base begeleid bleef in Chengdu, omdat ze nieuwe vrijwilligers moest oppikken. Dat betekende dus dat we de trip alleen moesten doen. Opzich zou je denken dat dat prima moet gaan, maar geen enkele Chinees kan hier Engels. Dat is in sommige gevallen dus best wel lastig.
We zijn vertrokken in Chengdu bij het busstation. Dat was al een belevenis. Chinese mensen zijn heel erg gewend om overal voor te dringen. Niemand kijkt raar op als er een hele rij staat en mensen voegen zich voor aan de rij toe.
Eindelijk zaten we in de bus en dat duurde ongeveer 2 uur. Toen kwamen we aan in Ya'an stad, maar toen waren we er nog niet. Vanuit daar moesten we een busje regelen die naar Bifengxia zou rijden. Dat is het dorp dat grenst aan depanda base.
We stapteneen busje in en meteen reed hij al de verkeerde kant op, maar veel heb je niet zeggen. Wehebben maar afgewacht en waren bestzenuwachtig in het busje, omdat we niet wisten waar we heen gingen. Achterafbleek het helemaal goed te gaan, want wewaren gewoon eenheelstuk omgereden en kwamen aan de andere kant van het dorp aan. Pfffjoew!
Nou, daar zijn we dus weer. Terug bij de panda's.Wel blij om weer terug te zijn, want opdepanda'sraak je niet uitgekeken!
Nu ben ik alweer eendag aan het werk en het blijft toch leukom te doen.
Over een weekje ga ik alweer naar huis en dat blijft toch gek! Maar helaas komt aan alleleuke dingen een eind.
Ik ga weer aan het werk, dus ik spreek jullie waarschijnlijk volgende week weer!
Byebye!
Dikke kussss!
Hey schattie. Wauw, over een weekje kom je alweer terug. Super leuk tussen de panda's!! Tijd gaat snel. Geniet nog van je laatste weekje. LoveyouXXX
Wowwwww weer een heel leuk verhaal. Wat maak jij leuke dingen mee zeg. Nou meid geniet van je laatste weekje.... even thuis en dan weer naar Afrika. Lang Leve het leuke leventje. Geniet nog even van de warmte want hier is het weer erg koud.
Dikke kus Anita
Heee liefje,
volgende week ben je er alweer! aaah neem je zo'n lief baby pandaatje voor me mee? Nog heel veel plezier daar en ik zie je snel weer :) XXXXX
Jeetje wat een leuk verhaal weer. Je maakt wat mee zeg!. En leuk dat je de Panda's ook echt aan mag raken. nog een week genieten en dan weer op naar huis. Maar dan gaan we samen naar Afrika! Yes, ik kan niet wachten schat!
Tot zaterdag en Brian komt je ophalen.
dikke kus van ons xxxxxxxxxx
Hoi meid ,nou je hebt weer heel wat mee gemaakt ,maar wat leuk dat je zo dichtbij die panda's mag komen. Het is helaas voor jou al weer bijna voorbij maar wij zijn allemaal weer heel blij dat je terug komt hoor!!! Mama komt volgende week naar mij toe dus ik zou het ook heel leuk vinden als jij ook mee komt, dan zie ik je ook nog ff voordat je weer naar afrika vertrekt. Ik hoor het nog wel van je. Alcast een goeie reis en misschien tot volgende week. Doeiiiiiiiiii lieverd xxxxxxx