Vierde weekje in Zuid-Afrika
Sanibunani!
Counjani? Conna Counjani!
Haha, dat is hoe gaat het? met mij gaat het goed in zulu.
Afgelopen week hebben de introductie dagen gedaan samen met een aantal nieuwe vrijwilligers die aan zijn gekomen.
We zijn naar Lesedi stadje geweest. Dat was wel heel leuk. Ze hebben ons daar laten zien hoe de mensen op zijn gegroeid vanuit de verschillende stammen.
Vrijdag hebben we iedereen weer dag gezegd en zijn wij weer terug gegaan naar Soweto. De plek waar ik in het weeshuis werk.
Er zijn een aantal nieuwe meisjes meegegaan naar ons vrijwilligers plekje. We hebben ze daar alles een beetje laten zien en hoe alles werkt.
In het weekend hebben we in onze pauzes met de kinderen rondgehangen die wat ouder zijn. En elke zondag gaat de hele gemeenschap van het weeshuis naar de kerk en dan kunnen wij de mensen in de nursery weer helpen met alle kleine kinderen.
Er zijn 2 kinderen deze week begonnen op school. Ze zijn vanuit de nursery (kinderdagverblijf) naar het eerste huisje verhuisd (cottage 1) en vanaf deze week gaan ze naar school. Dat is erg leuk om te zien, want ze zijn zo blij en trots.
Elke dag maken we voor cottage 1 lunchpakketjes die ze kunnen mee nemen naar school. Dus 's morgens komen de kinderen altijd naar ons toe gerend om te knuffelen.
Dat is hier in deze plek heel veel. De kinderen vinden het altijd leuk als je naar buiten komt 's morgens ofzo. Dan komen de kinderen meteen naar je toegerend om je te knuffelen. Dat is ook zo in de nursery bij de kleine kinderen. Ze gaan allemaal juichen en gillen en dat is zo leuk!
Dinsdag ben ik met een aantal vrijwilligers naar een adoptie kliniek geweest. Dat was erg fijn om te zien.
Alle kinderen die het weeshuis inkomen worden op een dag naar deze kliniek gebracht om ingeschreven te worden. Zo worden de kinderen hopelijk geadopteerd.
We hebben de 4 jongste baby's in laten schrijven. Ze werden allemaal gecheckt of ze gezond waren etc.
Woensdag was een super leuke dag! We hebben de kinderen van de leeftijd van 3 tot 5 mee genomen naar de dierentuin.
We hebben 9 kinderen mee genomen en ze vonden het geweldig. We hebben overal dieren gezien en dat is toch een andere dierentuin als in Nederland, dus zelfs wij konden onze ogen uitkijken, haha. Maar na een tijdje werden de kinderen heel erg moe dus hebben we een aantal kinderen op onze nek gedragen en zijn we naar huis gegaan.
Maar gelukkig vonden de kinderen het super leuk en waren wij ook weer blij.
Verder is deze week nog een mevrouw in de nursery geweest. Ze leert de verzorgers hoe ze kinderen moeten onderzoeken. Ze leert ze kijken naar op welke leeftijden de kinderen sommige dingen moeten gaan doen zoals kruipen, praten en lopen.
Vandaag ben ik opgehaald op mijn project en zijn we weer terug in Johannesburg. Ik heb toch best wel erg moetenhuilen toen het tot me doordrong dat ik de kinderen hier allemaal moet verlaten.
Ze zijn allemaal zo lief en ze hebben allemaal zoveel meegemaakt. Het was zo fijn en leuk om de kinderen aan het lachen te maken en ze gewoon te knuffelen en liefde te geven. Ik vond het dus echt wel zwaar om te vertrekken, maar ik ben blij dat deze kinderen hier nu opgevangen worden en dat ze een beter leven hebben dan als ze 'thuis' bij hun ouders zouden wonen.
Zondag vlieg ik over naar een ander plekje in Zuid-Afrika, genaamd Phalaborwa. Daar ga ik naar een Monkey project (aapjes).
Nu ga ik lekker het typische drankje van Zuid-Afrika drinken. Amarulaaaaaaaa!!
Dikke kuss van mij! xxxxx