ashley--v.reismee.nl

Eerste weekje in Zuid-Afrika

Goedemiddag.

Mijn eerste week in Zuid-Afrika is weer super. Ik zal beginnen bij het begin.Ikbegon vorige week zondag met mijn reis. 10 uur 's morgen opgestaan en op naar het vliegveld.
De vlucht en tussenstop heeft in totaal 22 uur geduurd en toen arriveerde ik in Johannesburg.
Iemand kwam me oppikken en bracht ons naar een super deluxe hostel. Alles erop en eraan en hele lieve mensen. Mensen spreken hier Engels of Afrikans. Dat is het oude Nederland en dat is echt grappig om te horen. Het is heel simpel Nederlands. Zoals een lift is een hijsbakkie.
Na een nachtje slapen begon het project bij het weeshuis dan echt. We zijn de volgende dag vertrokken naar Soweto. Dat is het plaatsje waar ik voorlopig verblijf.
Meteen de eerste dag zijn we voorgesteld aan alle verzorgers van het weeshuis. Ook hebben we toen alle kindertjes ontmoet.
We verblijven op een groot terrein met allerlei huisjes, met kinderen van allerlei leeftijden. Elk huisje heeft zijn eigen leeftijd groep. Ons huisje staat er middenin, dus wij hebben veel contact met de kinderen. De kinderen hebben de leeftijd van 0 tot 18 jaar.
De eerste dag in de creche was erg zwaar. Natuurlijk omdat het werk zwaar is. (het verzorgen en zorgen voor de kinderen) Maar ook omdat de kinderen enorm zielig zijn. Ze hebben allemaal heel veel meegemaakt in hun leven. Of nog niet veel meegemaakt, maar gewoon achtergelaten door hun ouders.
Er zijn kinderen met HIV/Aids, kinderen met TBC (tubercolose) en veel kinderen die mishandeld en misbruikt zijn. Je kunt het ook heel erg aflezen aan hun gezichten dat ze toch niet zo'n leuk leventje hebben gehad tot nu toe.
Daarom is het super om hier te zijn. Ik voel echt dat ik goeds doe en de kinderen zijn met ons er bij zo veel aan het lachen en gieren. Het is fijn om ze gewoon in je armen te hebben en ze te laten lachen, omdat ze anders heel sip kijken als je ze alleen achterlaat. Ze vragen dus allemaal extreem veel om aandacht, dus aan het einde van de dag zijn we allemaal behoorblijk gebroken.
'S morgens starten we met het uitkleden en tandenpoetsen van alleskinderen. Dan worden ze allemaal gewassen.
Daarna moeten ze ingesmeerd worden met vaseline (ivm hun donkere huid) en danvoor sommigeluiers aan een aankleden.
Dan krijgen zeallemaal hun ontbijtje en dan is het tot 12.30 gewoon voorze zorgen en ze aandacht geven.
Dan eten ze 's middags nog en dan 's avonds nog. Verder is het buiten spelen etc etc.
Afgelopen vrijdag hebben we een uitstapje gemaakt met alle vrijwilligers. We zijn naar een cheetah park gegaan. Dat was echt super gaaf. We hebben ze van zo dichtbij gezien. We reden met zo'n open wagen in een groot park met allemaal dieren. Met impala's (soort bambi's), struisvogels, cheetah's, hyena's en een hoop andere dieren. We hebben dat met een leuke tourgids gedaan en hij had ons heel veel te vertellen over alles in de buurt. We zijn ook nog langs het stadion gereden waar vorig jaar de grote finale werd gespeeld. Dat was ook erg leuk om te zien. Verder zijn we nog naar een Afrikans winkeltje gegaan. Daar verkochten ze dingen als drop, stroopwafels en albert heijn ontbijtkoek. Maar ook dingen als appelmoes, die ook allemaal dezelfde namenhebben als bij ons.
Gedurende de week koken we samen met alle vrijwilligers in het huisje waar we verblijven en dat is nog steeds allemaal heel gezellig. Straks gaan we dan in dit winkelcentrum waarik zit ook even boodschappen doen.
Vandaag was trouwens een andere dag dan normaal. We zijn met alle kinderen naar het zwembad gegaan. Dat was echt super leuk om te zien. Ze kregen allemaal zwemles en ze droegen allemaal een haaien badmuts, haha.

Ik heb het dus echt heel erg naar mijn zin en de kinderen vervelen me totaal niet. Ze zijn te lief om ze achter te laten aan het einde van de dag, want dan gaan ze ons ook allemaal uitzwaaien en huilen.

Mijn computerminuutjes zijn bijna op dus ik ga stoppen. Tot snel misschien!!

Dikke kus hier uit het zonnige Zuid-Afrika!

Rebecca

Ashley, dit klinkt super! Ik vind het echt goed dat je dit doet!! Ik ben trots op je. Ik mis je hier wel in Maastricht.. Maar ik weet dat je het daar naar je zin hebt, dus dat is super!!!
Heel veel plezier nog, doe voorzichtig en groetjes aan je moeder! Dikke kus x

Eva

Hee lieverd, wat goed van jullie! klinkt allemaal heel leuk en indrukwekkend! Good job! ik mis je! Veel plezier nog en geniet ervan!
Kus uit het regenachtige maastricht!

martin en anita

Lieve Ashey,
Iedereen zou een moeten zien hoe het anders is in de wereld. Wij hebben het hier zo ontzettend goed en als je dan al die arme lieve kindertjes ziet en dan wetend dat ze al zoveel ellende mee hebben gemaakt is dat in en in verdrietig. Daarom is het zo bijzonder dat je deze reis meemaakt. Dat draag je je hele leven mee. Geniet ook van de leuke uitstapjes die jullie maken maar zo te lezen doe je dat gelukkig ook.....fijn om te lezen.
Hou ons op de hoogte van jullie avontuur.
Dikke kussssss Martin, Anita, Niels en Fleur

charlie

Dushiiii, wat ontzettend leuk klinkt het allemaal! Echt super wat je allemaal doet daar. heel veel plezier , geniet van alles daar en laat me weten wanneer je kan skypen! xxxxxx